Musikaftalen
Giv undervisningen et nyt lydspor: Musikaftalen giver jer rettighederne til at kopiere, dele og lave opgaver med indspillet musik i undervisningen.
Med musikaftalen får skoler og uddannelsesinstitutioner mulighed for at arbejde med indspillet musik som en integreret del af undervisningen.
Skaber man digitale kopier af et stykke indspillet musik i undervisningssammenhæng, kræver det en aftale med dem, der har lavet musikken. Digital kopiering er det, der sker, hver gang man gemmer, downloader, deler eller på anden måde skaber en kopi af et stykke musik.
Musikaftalen sikrer, at I som undervisningsinstitution forholder jer juridisk korrekt i forhold til rettighederne hos de ophavspersoner eller kunstnere, som står bag musikken, når I bruger lydsiden til at understøtte kreativiteten i jeres undervisningsforløb eller sætter den i spil i fx projektfremlæggelser og præsentationer i læringsøjemed.
Aftalen giver bl.a. rettigheder til, at elever/studerende og undervisere kan indsætte musik i præsentationer og fremlæggelser, optage fremførelser af musik, redigere video og lyd med indspillet musik eller dele videoer og indslag, hvor der indgår indspillet musik, på skolens intranet og på onlinevideotjenester.
Vilkårene omfatter al musik, der er indspillet med henblik på den almene offentlighed, altså som udgangspunkt al musik fra Danmark eller udlandet.
Om musik anvendt i undervisning
Al musik er i udgangspunktet ophavsretligt beskyttet. Kopiering af hele eller dele af musik i undervisningssammenhæng – fx indsættelse af musik i præsentationer, optagelse af film med musik, upload af musik online m.v. - kan kun ske efter aftale med rettighedshaverne – dvs. de ophavspersoner og udøvende kunstnere – der har lavet musikken. Copydan AVU-medier indgår aftaler på vegne af rettighedshaverne.
Muligheder med Musikaftalen
Det får I mulighed for med Musikaftalen
- De handlinger, der i ophavsretsloven kaldes eksemplarfremstilling, og som dækker over kopiering af musik, herunder optagelser af elevers og lærers egne fremførelser af musik samt brugen af kopierne og optagelserne i læringsøjemed - af både hele musikstykker og uddrag af musikstykker.
- Upload af optagelser, hvori der indgår musik, til onlinevideoplatforme - såfremt platformene har indgået aftaler med rettighedshaverne om tilgængeliggørelse af musikken, og at der ikke knyttes reklamer til indholdet eller kræves betaling for adgangen.
- Upload af optagelser, hvori der indgår musik, til skolens/institutionens egne interne kanaler/lukkede netværk (f.eks. Aula), fysisk eller digitalt til ansatte eller elever på skolen i forbindelse med læringsmæssig formidling eller overføres digitalt til f.eks. en skærm eller et lærred.
- Indsættelse af musik eller dele af musik i forbindelse med fremlæggelser eller præsentationer – f.eks. online via Microsoft Teams, Zoom, Google Hangout og Google Meet.
- Fremførelse af musik i læringsmæssig sammenhæng for andre, fx elever, lærere, øvrigt personale og/eller forældre
Det giver Musikaftalen ikke mulighed for
- Tilladelse til brug af Koda- og Gramex-rettigheder for skoler og uddannelser (dvs. baggrundsmusik og musik til skolens koncerter, fester, filmforevisninger mv.)
- Eksemplarfremstilling af mere end 35 fysiske kopier af et ophavsretsbeskyttet værk
- Tilladelsen gælder ikke ny musik sat til en eksisterende tekst, oversættelser af originaltekst til et andet sprog, gendigtning, eller ny tekst sat til eksisterende musik, medmindre der er indhentet den nødvendige selvstændige tilladelse hertil fra de relevante rettighedshavere (fx komponist, tekstforfatter og musikforlag).
- Vilkårene omfatter ikke musikdramatiske værker. Sådanne skal således klareres direkte med de relevante rettighedshavere.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er eksemplarfremstilling?
Eksemplarfremstilling er det, der sker, hver gang man gemmer, downloader, deler eller på andre måder skaber en kopi af et ophavsretligt beskyttet værk som fx musik, tv eller en film. Også digital kopiering af korte uddrag af et ophavsretsbeskyttet værk er en eksemplarfremstilling.
Altså foretager man en eksemplarfremstilling, når man fx sætter musik ind på en præsentation, skaber en video, hvor der kan høres musik i baggrunden, eller deler et musikklip i digitale eller fysiske eksemplarer – for bare at nævne nogle få handlinger.
Eksemplarfremstillinger i undervisningssammenhænge kræver en aftale med rettighedshaverne, og Musikaftalen sikrer undervisningsinstitutioner rettighederne til at kunne arbejde med eksemplarfremstillinger af musik i undervisningssammenhæng.
Hvilken musik omfatter aftalen?
Aftalen og den vilkårsmæssige brug gælder al musik, der er indspillet med henblik på den almene offentlighed. Altså som udgangspunkt al musik fra Danmark eller udlandet.
Hvor må jeg hente musikken fra?
Aftalen giver ikke adgang til et musikbibliotek, men sikrer undervisningsinstitutioner rettigheder til eksemplarfremstilling af musikstykker hentet fra retmæssige kilder.
Hvornår skal man indgå Musikaftalen?
Moderne, digital undervisning, hvori man bruger audiovisuelle komponenter i præsentationer, opgaver, lektier og som informationsmateriale, indbefatter, at der foretages digital kopiering, altså eksemplarfremstilling
Derfor vil de fleste undervisningsinstitutioner skulle tegne en aftale med Copydan AVU-medier for at være dækket rettighedsmæssigt i forhold til de ophavspersoner og kunstnere, der står bag musikken.
På vegne er danske kunstnere og kulturproducenter har Copydan AVU-medier foretaget en undersøgelse af omfanget af eksemplarfremstilling – optagelser af fremførelser, sammenstilling af musik og deling på interne og eksterne platforme i undervisningssammenhænge – og dette viser en veldokumenteret brug i undervisningssammenhænge. Ud fra dette har Copydan AVU-medier udarbejdet Musikaftalen, der passer til den konstaterede brug, så undervisningsinstitutioner er sikret en korrekt juridisk håndtering af rettighederne på området.
Kan vi være dækket af andre aftaler?
Musikaftalens dækning af eksemplarfremstilling er ikke dækket af andre aftaler på undervisningsområdet.
Giver aftalen mulighed for at bruge YouTube?
Musikaftalen giver tilladelse til, at optagelser, hvori der indgår indspillet musik, kan uploades online på indholdsdelingstjenester.
Tilladelsen omfatter udelukkende selve uploadhandlingen til onlineindholdsdelingstjenester. Samtykket til at stille musikken tilrådighed forudsættes således klareret gennem aftaler mellem de relevante rettighedshavere og onlineindholdsdelingstjenester. Tilladelsen garanterer derfor ikke, at uploads altid vil være tilgængelige, fx vil der kunne være tilfælde hvor individuelle rettighedshavere har blokeret adgang til brug af deres værker over for en onlineindholdsdelingstjeneste.
Afspilning af officielt, frit-tilgængeligt YouTube-indhold i undervisningen er dækket af TVIS-aftalen.
Hvordan reguleres priserne?
Priserne (vederlagene) er angivet uden moms, da vederlag for rettigheder p.t er momsfritaget. Hvis momsfritagelsen ophæves, så vil priserne blive pålagt moms (25%) på fakturaerne. Der er i Folketinget fremsat lovforslag om at ophæve momsfritagelsen fra og med 1. januar 2025.
Få hjælp og rådgivning
Vi sidder klar til at hjælpe, hvis I har spørgsmål om Spillefilmsaftalen, eller hvis I har brug for at tegne en aftale.