Dannelse, læring og ophavsret på skemaet
Få redskaberne til at lære dine elever om ophavsretten og dens betydning for vores læring og dannelse.
12. apr 2024
"Dannelse, læring og ophavsret" er et oplysningsprojekt, der giver lærerstuderende viden og redskaber til at formidle om den betydning ophavsrettigheder har for det kulturelle indhold, der bliver skabt, og hvordan du bruger indholdet på lovlig vis.
Hvorfor er det væsentligt at lære skoleelever om ophavsret? Fordi ophavsretten spiller en afgørende betydning for vores fælles kultur og herunder vores læring og dannelse.
Rettighedsalliancen er initiativtager til oplysningsprojektet "Dannelse, læring og ophavsret". I samarbejde med Copydan og Gyldendal/Hans Reitzels Forlag er der blevet afholdt workshops på professionshøjskoler rundt om i landet, udarbejdet et kompendium og skabt en samtalefilm, der alt sammen skal gøre de lærerstuderende klogere på sammenhængen mellem dannelse, ophavsret og undervisning.
Rettighedsalliancen har inviteret Copydans seniorkonsulent Dennis Johansen med ombord på projektet for at snakke om vores forskellige aftaler, og de mange muligheder som de giver lærerne for at bruge tv og spillefilm i undervisningen.
"Vi er utrolig glade for, at Rettighedsalliancen har taget initiativ til det her vigtige projekt. I Copydan AVU-medier laver vi aftaler på vegne af rettighedshaverne, så lærerne kan skabe værdi med indholdet og understøtte elevernes læring og dannelse, samtidig med at rettighedshaverne er sikret vederlag, når deres indhold bliver brugt i undervisningen" lyder det fra Dennis Johansen.
Her kan du se et klip fra oplysningsprojektets samtalefilm, hvor Dennis Johansen fortæller om den danske rettighedsmodel og de forskellige aftaler til brug i undervisningen, som Copydan AVU-medier tilbyder.
Vil du gerne blive klogere på projektet, så læs mere på Rettighedsalliancens hjemmeside, hvor I også kan tilgå al materialet, der er blevet udformet.
Hvem står bag?
Rettighedsalliancen står bag oplysningsprojektet og forløbet er tilrettelagt i samarbejde med Copydan og Gyldendal/Hans Reitzels Forlag. Projektet er støttet af Kulturministeriet og Dreyers Fond.